fredag 17 februari 2012

Veckan innan lovet i bilder

Idag är sista lektionen innan lovet och detta inlägg kommer visa en liten sammanfattning av vad vi gjort i köket under denna sista veckan.

På elevens val i åk 6-7 jobbade de sista gången innan lovet med traditionen att göra lite småkakor. Här är det Robin i 7b som har tränat sin kreativa ådra och gjort väldigt fina mördegskakor.

Årskurs 7 har idag haft sin sista lektion att träna inför det praktiska provet på matlagningsmetoderna koka, steka och reda. Såsen gjordes med en bottenredning och nu har de tränat ett antal gånger på att koka potatis som de ska göra på det praktiska provet. Även värmereglering och teknikerna kring metoden steka har tränats många gånger. Här ser ni Kevin och Linus panerade och stekta fisk med kokt potatis och dillsås.

Eleverna i åk 6 jobbar just nu med matcirkeln och i läxa till denna veckan hade de att bli expert på en frukt för att sedan presentera det för resten av gruppen. Vissa elever hade full koll på sin fruk och kunde svara på en massa frågor som nyfikna klasskompisar ställde. Sen avslutades lektionen med att de svängde ihop en snabb äppelwok med vaniljkräm för att koppla till matcirkelsgruppen frukt och bär sant träna på metoden woka.

Under veckan har vi även jobbat mycket med att eleverna i åk 9 ska träna på att använda dina toeretiska kunskaper kring konsumentekonomi och konsumenträtt praktiskt genom att vi har diskuterat olika fall och situationer som eleverna har eller kan hamna i när de agerar konsumenter. Nyttigt att ha med sig resten av livet om det skulle bli några oklarheter kring någonting de köpt eller beställt. Det absolut viktigaste här är att eleverna vet var de kan hitta information som kan hjälpa dem när det behövs.

Nu vill jag bara önska alla elever ett riktigt trevlig lov och så ses vi pigga och utvilade måndag v 9.

Ta det lugnt i backen!

1 kommentar:

  1. Bra jobbat Robin! Fina kakor som ser sååå mumsiga ut!

    Kan hälsa att sonen min, som går i 6:an, tyckte att fruktuppgiften var rolig att ha i läxa. Han berättade att äpplewoken varit supergod. Något vi får testa här hemma på lovet! /Maria

    SvaraRadera