måndag 13 februari 2012

Repetition åk 7

För att utveckla sin förmåga att arbeta praktiskt i köket behöver eleverna lite grundläggande kunskaper kring matlagningsmetoderna som används. Under terminen har vi jobbat med grundmetoderna koka, steka och reda. Till nu på fredag den 17 februari har åk 7 i läxa att repetera dessa matlagningsmetoder för att sedan efter lovet ha ett praktiskt prov där de ska visa hur mycket de utvecklat sina förmågor i de olika momenten.

Ord som eleverna ska ha koll på till fredag v 7.

Ordlista
Koka: Tillaga någonting i vätska där vätskan har en temperatur på 100 grader och vätskan bubblar kraftigt.

Sjuda: Tillaga någonting i vätska där vätskan har en temperatur på 98-99 grader, alltså precis under kokpunkten. Vätskan bubblar lite lätt bara.

Blanchera: Tillagar någonting, till exempel grönsaker, som läggs i kokande, saltat vatten i några få minuter. Sen kyler man ner det som blancheras snabbt i kallt vatten med eller utan is. Detta görs även med grönsaker som ska frysas in och som du sen köper i ICAs frysdisk.
Reda: När man till exempel tillsätter mjöl till en sås eller soppa för att göra det tjockare.

Bottenreda: Först smälts margarin eller smör i en gryta och sen hälls mjölet i, alltså är redningen, mjölet och smöret i botten av grytan, därav ordet bottenredning. Sen tillsätts vätska och såsen blir tjock.

Toppreda: Först tar man lite av den kalla vätskan man ska använda i receptet och häller i en redningsbägare och skakar detta tillsammans med mjöl. Sen kokar man upp vätskan som ska göras, till exempel om det är en sås med mjölk så kokar man mjölken i grytan. När det sedan kokar häller man i vätskan och mjölet från redningsbägaren och låter koka upp. Då kommer redningen från toppen av grytan, alltså toppredning.

Steka: en matlagningsmetod som innebär att livsmedel läggs på en het yta, oftast i en stekpanna. Detta görs för att livsmedlet ska få en fin stekyta och att smakämne ska bildas. Innebär att man hettar upp ett livsmedel på ytan till 125-175 grader till exempel i en stekpanna. När livsmedlet blir så varmt får det en fin stekyta och smakämne bildas i det som steks.

Bryna: Att bryna innebär att man steker kött som vanlig, men det steks inte färdigt, bara så att det får lite färg. Anledningen kan vara att köttet senare ska stekas färdigt tillsammans med andra ingredienser eller i ugn.

Fräsa: När man hettar upp ett livsmedel i matfett utan att det får färg, man har alltså inte lika hög temperatur på plattan som när man steker.

Woka: Ofta används en speciell wokpanna som har liten botten och höga kanter. Att den är utformad på detta vis beror på att värmen från elden ska utnyttjas på bästa sätt och att det som wokas inte ska trilla utanför en vanlig stekpannas kanter. Det är en metod som sker med väldigt hög värme och som ofta går ganska snabbt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar