måndag 27 februari 2012

Nu är lovet slut

Jag vill först och främst tacka Maria för hennes kommentar vid det förra inlägget, det är roligt att se att arbetet vi gör uppskattas och att ni tar del av det där hemma. Här kan jag trycka lite extra på att eleverna är duktiga vid arbetet i köket och att de även kan diska och städa efter sig. Hör en hel del elever som gör det "roliga" hemma men sen lämnar disken och undanplockningen till någon annan... De fixar båda delarna alldeles utmärkt så låt de inte smita :-)

Nu är lovet slut och det är ett bra tag sedan eleverna i 6an hade lektion senast, därför började vi med en repetition om hur matcirkeln är uppbyggd samt hur och varför den används. Detta var vad eleverna kom fram till, bilden till höger ska föreställa en lök. Anledningen att den är ritad vid sidan om är att några elever var osäkra på om lök är en grönsak eller rotfrukt. Dock kom de snabbt fram till att det var en grönsak när jag ritade hur den växte. Strecket ska föreställa jorden med de små rötterna i.



Vi hade också en diskussion kring gruppen matfett som vi sedan fokuserade på vid den praktiska matlagningen. Då gjordes ett jämförelsetest och vi repeterade metoden steka. Jämförelsetestet gick ut på att eleverna skulle steka en amerikansk pannkaka i smör och sen en i margarin och jämföra konsistens, om det var skillnader/likheter när de stekte, smak och lite sådant. Eleverna hade roliga uttryck kring sina smakupplevelser, en elev tyckte att den som var stekt i smör smakade mer, del var varierade åsikter kring vilket som var godast. En elev förklarade smaken på pannkakan som var stekt med smör att den smakade med murrigt. Jag kan faktiskt förstå vad hon menar.

Nu är allt igång igen och jag kommer hålla er uppdaterad kring vår verksamhet fram till nästa lov som är om fem veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar