måndag 6 februari 2012

Läxa åk 7

I åk sju håller vi fortfarande på med de grundläggade matlagningsmotoderna och förra lektionen tränade eleverna på att steka rårakor.

Sanna i 7a2 valde att äta sin fina råraka med crème fraiche och lök.

På fredag ska eleverna kunna regler för vad som gäller när man arbetar med metoden steka samt några ord som har med metoden att göra. Texten som kommer nedan är alltså läxan till fredag i åk 7.

Steka
Innebär att man hettar upp ett livsmedel på ytan till 125-175 grader till exempel i en stekpanna. När livsmedlet blir så varmt får det en fin stekyta och smakämne bildas i det som steks.

Stekregler
  • Lägg margarinet i en kall stekpanna
  • Sätt igång plattan på högsta värmen
  • Låt margarinet smälta, börja bubbla och sen tystna innan du lägger i det som ska stekas, då är det ljusbrunt och har rätt temperatur
  • Fyll inte hela stekpannan med det som ska stekas för då kyls stekpannan ner och det som ska stekas kokas istället
  • Försök att bara vända det som steks 1 gång
  • Reglera värmen på plattan för att inte det som steks ska bli bränt innan det är färdigt
  • Vänd, med stekspade eller stekpincett, som sagt 1 gång och stek klart på andra sidan
  • Diska stekpannan (gjutjärnspannor som vi har i skolan) med varmt vatten, UTAN diskmedel och torka sedan den torr med papper
Ordlista:
Steka: en matlagningsmetod som innebär att livsmedel läggs på en het yta, oftast i en stekpanna. Detta görs för att livsmedlet ska få en fin stekyta och att smakämne ska bildas.

Bryna: Att bryna innebär att man steker kött som vanlig, men det steks inte färdigt, bara så att det får lite färg. Anledningen kan vara att köttet senare ska stekas färdigt tillsammans med andra ingredienser eller i ugn.

Fräsa: När man hettar upp ett livsmedel i matfett utan att det får färg, man har alltså inte lika hög temperatur på plattan som när man steker.

Woka: Ofta används en speciell wokpanna som har liten botten och höga kanter. Att den är utformad på detta vis beror på att värmen från elden ska utnyttjas på bästa sätt och att det som wokas inte ska trilla utanför en vanlig stekpannas kanter. Det är en metod som sker med väldigt hög värme och som ofta går ganska snabbt.
En wokpanna.

1 kommentar: