Pannbiff med lök och brunsås
1 msk skorpmjöl
1½ msk vatten
75 g köttfärs
1 krm salt
½ krm svart- eller vitpeppar.
För den som vill ha: ½ gul lök
Till stekning: margarin
Gör så här:
- Blanda skorpmjöl och vatten i en skål. Låt det svälla i 5 minuter.
- Tillsätt salt, peppar och köttfärsen.
- Rör samman ingredienserna väl tills färsen blir smidig.
- Skölj en skärbräda med kallt vatten och fukta händerna.
- Forma färsen till 2 lika stora biffar.
- Smält margarinet i en stekpanna och låt det bli gyllenebrunt.
- Lägg i löken och stek den tills den fått brun fin färg och är mjuk.
- Lägg upp all lök på en tallrik.
- Klicka i lite margarin till i stekpannan och låt det bli gyllenebrunt.
- Lägg i biffarna och stek dem på medelstark värme tills de fått färg och är genomstekta, ca 3-4 minuter på varje sida.
Brunsås
1 dl mjölk
1 msk vetemjöl
1 dl vatten
½ buljongtärning
salt, peppar och ev soja
Gör så här:
- Blanda samman mjölk och vetemjöl i en redningsbägare.
- Koka upp vatten med buljongtärningen i en kastrull.
- Ta kastrullen från plattan.
- Tillsätt redningen i en tunn stråle under vispning.
- Låt såsen koka upp under omrörning. Låt den koka på svag värme i 5 minuter.
- Smaka av med salt, peppar och soja.
Servera biffarna med sås, kokt potatis och grönsaker.
Här ser ni en av elevernas praktiska prov från förra terminen. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar