onsdag 29 februari 2012

Recept praktiskt prov åk 7

Pannbiff med lök och brunsås

1 msk skorpmjöl
1½ msk vatten
75 g köttfärs
1 krm salt
½ krm svart- eller vitpeppar.

För den som vill ha: ½ gul lök

Till stekning: margarin

Gör så här:
  1. Blanda skorpmjöl och vatten i en skål. Låt det svälla i 5 minuter.
  2. Tillsätt salt, peppar och köttfärsen.
  3. Rör samman ingredienserna väl tills färsen blir smidig.
  4. Skölj en skärbräda med kallt vatten och fukta händerna.
  5. Forma färsen till 2 lika stora biffar.
  6. Smält margarinet i en stekpanna och låt det bli gyllenebrunt.
  7. Lägg i löken och stek den tills den fått brun fin färg och är mjuk.
  8. Lägg upp all lök på en tallrik.
  9. Klicka i lite margarin till i stekpannan och låt det bli gyllenebrunt.
  10. Lägg i biffarna och stek dem på medelstark värme tills de fått färg och är genomstekta, ca 3-4 minuter på varje sida.

Brunsås
1 dl mjölk
1 msk vetemjöl
1 dl vatten
½ buljongtärning
salt, peppar och ev soja

Gör så här:
  1. Blanda samman mjölk och vetemjöl i en redningsbägare.
  2. Koka upp vatten med buljongtärningen i en kastrull.
  3. Ta kastrullen från plattan.
  4. Tillsätt redningen i en tunn stråle under vispning.
  5. Låt såsen koka upp under omrörning. Låt den koka på svag värme i 5 minuter.
  6. Smaka av med salt, peppar och soja.

Servera biffarna med sås, kokt potatis och grönsaker.

Här ser ni en av elevernas praktiska prov från förra terminen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar