onsdag 29 februari 2012

Frukost och matfett

Eleverna i de olika årskurserna har jobbat med liknande arbetsområden nu under dessa två dagarna. Åk 8 har jobbat med det energigivande näringsämnet fett, fleromättat, enkelomättar, mättat, livsnödvändigt, fettlösliga vitaminer, linolsyra, linolensyra är ord vi pratade om. Sen skulle de göra en jämförelse mellan produkter med olika fetthalt. De provade tre olika falukorvar där de olika fetthalterna var 23%, 14% och 9% fett. Den allmänna åsikten var att den fetaste smakade bäst när den var stekt men hade kletigaste konsistens innan den stektes. Den magra korven smakade inte så mycket och den som var mittemellan var lite grynig och vattnig i konsistensen. Det är bra för eleverna att träna på att beskriva och förklara hur någonting smakar och ser ut. Att sätta ord på och förklara hur någonting smakar är inte så lätt.
 Årskurs 5 håller fortfarande på med olika frukostar och idag pratade vi om de olika delarna/byggstenarna som bygger upp en frukost. Eleverna hade många olika förslag på vad man kunde äta och planerade egna fruokostar som är bra för dem utifrån de olika byggstenarna. Vi kom även in och snuddade lite på det vi jobbar med i åk 8 med näringsämnena och vi kom fram till att kroppen består av våra sex näringsämne, fett, protein, kolhydrater, vatten, mineraler och vitaminer. Bland annat Adam hade riktigt bra koll på detta vilket var jätteroligt att höra!


Årskurs sex jobbade med matcirkeln som jag visade  en bild på i förra inlägget. Vi repeterade de olika delarna och varför den ser ut som den gör. Sen var det fokus på gruppen matfett (alltså även här pratade vi om fettet) och metoden steka och de fick göra jämförelser mellan att steka amerikanska pannkakor i smör eller i flytande margarin. Här nere ser ni Caspers amerikanska pannkakor. Skillnaden mellan våra pannkakor och dessa amerikanska är bland annat att de är mindre och innehåller bakpulver vilket gör att de är tjockare.

Snart börjar nästa lektion och då ska niorna diskutera en Power point presentation som fortsätter på temat konsumentekonomi. Idag är det spara, låna, amortera och ränta som ligger i fokus. De brukar ha bra koll och en hel del funderingar vilket är roligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar