måndag 21 maj 2012

Bomber i HK salen

Förra veckan var kort men som vanligt väldigt intensiv och givande. Vi jobbade lite inom området livsmedelskemi och vi experimenterade med vanligt ingredienser som finns i ett kök. Detta för att eleverna tydligare skulle se hur saker och ting fungerar i köket. Vi gjorde ett experiment med bakpulver, vatten och de gula bollarna som man hittar inne i kinderägg. På bilden nedan ser ni vad vi använde oss av. 

Bakpulver och gula bollar som finns i kinderäggen.
Det är ett enkelt experiment där man bara behöver dessa tre ingredienser, vatten, bakpulver och någon stängt plastbehållare av något slag. Sen tar man lite bakpulver i plastbollen och häller på lite vatten. Sen behöver man vara snabb och sätta på locket på bollen och ställa ner den på marken. Ett hett tips är att göra detta utomhus!!! Prova så ser ni vad som händer.


Sen när vi kom in  igen pratade vi om  vad som hände och varför. Efter det var det dags att undersöka bakpulvrets egenskaper lite noggrannare. Samtidigt som eleverna bakade sina muffins slängde jag ihop en smet med mina alldeles egna specialmuffins som självklart saknade en lite men ack så viktigt ingrediens. Vad tror ni att min muffins till höger på bilden saknar? Eleverna kunde självklart svara på frågan direkt. Vi tittade, smakade och jämförde de olika muffinsen och analyserade varför de såg ut som de gjorde och vilka likheter och skillnader som fanns.

Detta lilla experiment visar att hem- och konsumentkunskap har väldigt nära band med kemin i skolan. Nästan allt som händer i köket är kemiska reaktioner av olika slag. Lilvsmedelskemin tycker jag är den roligaste delen inom kemin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar