måndag 23 januari 2012

Ordlista åk 7

I sjuan jobbar vi just nu med matlagningsmetoder och det finns en hel del matlagningstermer och ord som är bra att kunna. Till på fredag har eleverna ord och begrepp som handlar om metoden koka i läxa. Det är bra att förstå sig på begreppen för att sedan kunna använda sig av dessa begrepp när man jobbar i köket.

Fredagens läxord:

Koka: Tillaga någonting i vätska där vätskan har en temperatur på 100 grader och vätskan bubblar kraftigt.

Sjuda: Tillaga någonting i vätska där vätskan har en temperatur på 98-99 grader, alltså precis under kokpunkten. Vätskan bubblar lite lätt bara.

Blanchera: Tillagar någonting, till exempel grönsaker, som läggs i kokande, saltat vatten i några få minuter. Sen kyler man ner det som blancheras snabbt i kallt vatten med eller utan is. Detta görs även med grönsaker som ska frysas in och som du sen köper i ICAs frysdisk.

Ett ord till som är bra att kunna men som inte är i läxa till fredag:

Béchamelsås: En vit grundsås som kan smaksättas med många olika saker och bli en sås till kött om man tar i till exempel ädelost, en sås till lasagne eller en pastasås med skinka eller ost. Ska man bara lära sig en sås så är det absolut denna vita grundsås som gäller. Oftast används mjölk som grund, även en skvätt buljong eller grädde kan ädvändas.

Recept Béchamelsås 2 portioner (1 portion till pastasås)
2 dl mjölk
1 msk smör
1 msk mjöl
Salt och vitpeppar

Smält smör i en kastrull.
Ta kastrullen från plattan och vispa i mjölet.
Sätt tillbaka kastrullen på plattan, häll i lite mjölk i taget och vispa.
Se till att det inte blir några klumpar.
Låt såsen sjuda på låg värme i minst 5 minuter för att få bort mjölsmaken.
Smaksätt såsen med salt och vitpeppar.

Varierade smaksättningar:
* 1 dl riven ost
* 2 tsk örtkryddor
* 1 dl skuren skinka
* en bit ädelost

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar