Än en gång påminner jag er att träna på orden som har med momentet baka med jäst att göra. Står i högerspalten "Läxa åk 7 fredag v 11". Det är viktigt att veta vad de olika orden betyder för att kunna följa ett recept och göra det på rätt sätt. När man bakar är det väldigt viktigt att man just följer receptet noga för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Bakning är kemi på ett helt annat sätt än att laga mat vilket gör att proportionerna mellan jäst, mjöl, salt, socker och degvätska behöver vara ungefär samma alltid.
Som jag skrev i inlägget om jästen förra gången så är det väldigt viktigt att man tar hand som jästsvamparna på bästa sätt, de trivs bäst när det at 37 grader. Blir det för varmt dör svampen som är en levande organism och jästen kommer inte göra så att degen jäser. På fredag är det återigen dags att träna vidare på metoden och då är det grahamsbullar som står på schemat. Grahamsbullar uppfattas ibland som lite svårare att baka då degen behöver vara kladdigare för att inte bullarna ska bli torra.
| Här ser ni Louise och Sannas jättefina småfranska med vallmofrö. |
Jag tycker personligen att denna metod att baka med jäst är en av de roligaste att undervisa i, jag älskar att baka, eleverna lär sig att man kan spara massor med pengar på att baka själv, eleverna får en uppfattning om vilka ingredienser som borde finnas i ett bröd och eleverna blir fantasktiskt duktiga på momentet när vi är färdiga! Perfekt för alla parter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar