onsdag 28 mars 2012

Perfekt "Mice en place"

Hur många har någon gång sett ett baknings eller matlagningsprogram i TV? Kan tänka mig att det är de flesta av er. När man titta på programmen hör man väldigt ofta kockarna säga "och detta har jag förberett". Att förbereda arbetet innan man börjar jobba, oavsett om man ska måla väggarna och behöver köpa maskeringstejp, penslar och färg eller om man ska laga mat och behöver ha alla ingredienserna redo, är väldigt viktigt.

Har man inte förberett i ett kök så kanske inte allt finns hemma och man kan då inte göra det man tänkt. Det kan även vara så att i receptet ska man helt plötsligt tillsätta smält smör, har man då inte redan smält smöret så måste man avbryta det man håller på med för att göra detta. Vid vissa moment kan det innebära det man gör hinner bli förstört, de uppvispade äggulorna sjunker ihop eller löken blir bränd. Att förbereda, plocka fram ingredienser och redskap, hacka de livsmedel som ska hackas och göra i ordning för att börja jobba kallas i det franska köket för Mice en place. Det kan översättas ungeför som allt på sin plats. Har man gjort en bra Mice en place underlättar det hela arbetet.

Det här med att förbereda, göra en bra Mice en place, tränade eleverna på förra veckan när de skulle göra en falukorvswok med nudlar. Det var mycket som skulle hackas och fixas innan de kunde börja woka.

En utmärkt Mice en place

Även denna Mice en place ser bra ut.

Här ser vi ett utmärkt resultat av bra förberedelser.

Även denna wok ser trevlig och inbjudande ut.
Att vara bra förberedd är viktigt och det underlättar arbetet efter att ha tränat på detta med Mice en place kommer kanske arbetet flyta lite bättre i köket för många framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar