söndag 9 september 2012

Ordning och reda...

För att utveckla sin förmåga att arbeta praktiskt i köket behöver eleverna lite grundläggande kunskaper kring matlagningsmetoderna som används. Under terminen har vi jobbat med grundmetoderna koka och reda. Vi kommer sen fortsätta med steka och att baka med jäst.

Ord som eleverna ska ha koll på till v 37. Ni ska skriva ner med era egna ord hur man gör en hoppressning och en bottenredning.

Ordlista
Koka: Tillaga någonting i vätska där vätskan har en temperatur på 100 grader och vätskan bubblar kraftigt.

Sjuda: Tillaga någonting i vätska där vätskan har en temperatur på 98-99 grader, alltså precis under kokpunkten. Vätskan bubblar lite lätt bara. 

Blanchera: Tillagar någonting, till exempel grönsaker, som läggs i kokande, saltat vatten i några få minuter. Sen kyler man ner det som blancheras snabbt i kallt vatten med eller utan is. Detta görs även med grönsaker som ska frysas in och som du sen köper i ICAs frysdisk.
Reda: När man till exempel tillsätter mjöl till en sås eller soppa för att göra det tjockare.

Bottenreda: Först smälts margarin eller smör i en gryta och sen hälls mjölet i, alltså är redningen, mjölet och smöret i botten av grytan, därav ordet bottenredning. Sen tillsätts vätska och såsen blir tjock.

Toppreda: Först tar man lite av den kalla vätskan man ska använda i receptet och häller i en redningsbägare och skakar detta tillsammans med mjöl. Sen kokar man upp vätskan som ska göras, till exempel om det är en sås med mjölk så kokar man mjölken i grytan. När det sedan kokar häller man i vätskan och mjölet från redningsbägaren och låter koka upp. Då kommer redningen från toppen av grytan, alltså toppredning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar