måndag 23 april 2012

Recept praktiskt prov åk 7


På fredag har ni i 7c och 7a2 praktiskt prov i grundmetoden att baka med jäst. Ni kan välja om ni vill göra släta bullar eller kanelbullar. Ni har hela lektionstiden på er. Det ni bör tänka på när ni väljer är att kanelbullarna tar lite längre tid att göra eftersom att det ska kavlas och fyllas. Ni har receptet på släta bullar här nere men om ni vill göra kanelbullar istället så kom ner till HK-salen så får ni ett recept. Anledningen att ni får receptet i förhand är för att ni ska kunna läsa igenom det och komma väl förberedda till provet.

Släta bullar 8 stycken

25 g margarin
1,5 dl mjölk
¼ paket jäst
2 ½ msk socker
1 krm salt
ca 4 dl vetemjöl

Till pensling:
Uppvispat ägg

Smält margarinet.
Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt.
Smula ner jästen i en skål och häll degspadet över. Rör om så jästen löser sig.
Tillsätt salt, socker och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Strö mjöl över degen och låt den jäsa i värmeskåp ca 10 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta tills den släpper bakbord och händer utan mjöl.
Dela degen i 8 jämnstora bitar och rulla till släta bullar.
Jäs bullarna i värmeskåp ca 10- 15 minuter.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i 8-10 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar